wtorek, 4 marca 2014

Sernik toffi..uratowany!



Jak już pisałam we wcześniejszym poście piekłam sernik toffi dwa razy, ponieważ pierwszy stracił swój wierzch po upadku z wysokości...Wiem że to może mało apetyczne ale po upadku wyglądał tak:


Reszta była poza tortownicą na podłodze. To co już z tortownicy uciekło, wyrzuciłam ale reszty było mi szkoda..więc zdjęłam resztkę wierzchniej warstwy, posmarowałam sernik bitą śmietaną i przykryłam galaretką z kawy na mleku :) i oto co mi wyszło: 


A tak wygląda w przekroju:


Zgadlibyście że z serniczkiem było coś nie tak, gdybym wam o tym nie wspomniała?...chyba nie!
Jeżeli ktoś chce wykorzystać mój przepis musi wykonać sernik z przepisu 
robiąc tylko kruchy spód i masę serową z połowy ilości składników.
Dodatkowo trzeba zrobić:


MASĘ ŚMIETANOWĄ:
  • 200ml śmietany 30%
  • 1op. Śnieżki w proszku
GALARETKĘ KARMELOWĄ:
  • 500ml mleka
  • 4 łyżki Inki Karmelowej lub 3 łyżki kawy Douwe Edbergs o smaku karmelowym
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  1. Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wyłożyć równą warstwą na wierzch sernika.Schłodzić
  2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody
  3. Mleko zagotować z cukrem, dodać kawę i zdjąć z ognia. Dodać spęczniałą żelatynę  i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić.
  4. Można zaserwować galaretkę w dwojaki sposób..albo wylać ją na ciasto, albo poczekać aż bardziej stężeje i potraktować ją mikserem by nabrała puszystości (tak jak zrobiłam to ja), przez co galaretka nie miała konsystencji żelowej lecz piankową i bardziej delikatną...polecam drugą wersję.
  5. Całe ciasto schłodzić.

4 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie:) chętnie bym zjadła taki:) ciekawy blog, obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy bym nie wpadła na to, że coś z nim nie tak! Wygląda idealnie. I ta galaretka... och! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;-)
    Wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana Twoje wypieki inspirują i smakowicie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń