niedziela, 5 maja 2013

Serowa wersja 3 BIT

Dawno nie piekłam ciasta w większym wymiarze, ograniczałam się tylko do ciasteczek które łatwo podzielić..przechować i zaserwować np. dzieciakowi do szkoły..
Wczoraj postanowiłam przełamać ten MARTWY SEZON i zrobiłam coś na podobieństwo 3 Bita zamieniając tam tylko masę budyniowa na gotowana masę serową. Reszta pozostała bez zmian :)
Ciasto wyszło smaczne chociaż jak dla mnie deczko za słodkie a to z powodu zbyt dużej warstwy kajmaku który chciałam do cna wykorzystać w jednym placku. Oczywiście masa serowa z dodatkiem Kawy Inki karmelowej....czy ja kiedyś się wyleczę z tego zboczenia :) ? 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Masa serowa:

  • 500g sera zmielonego przynajmniej 2 razy (może być wiaderkowy)
  • 3 jajka
  • 150g cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki Kawy Inki Karmelowej (opcjonalnie)

Masa śmietanowa:

  • 500ml śmietany kremówki (ja użyłam 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • ok 50sztuk herbatników Petitków
  • 400g gotowej masy korówkowej (kajmak)
  • prażone płatki migdałów lub  prażone orzeszki ziemne do dekoracji
  1. Przygotowujemy biszkopt wg przepisu który możecie znaleźć TU , pamiętając aby zachować gramaturę składników opisaną wyżej.  Pieczemy go w prostokątnej formie o wymiarach 22x34cm temperaturze 180'C przez 20 minut.
  2. Ser wymieszać z cukrem, kawą Inką i jajkami -zagotować.
  3. W mleku rozprowadzić budyń i wlać do gotującego się sera. Podgrzewać do momentu aż masa stanie się gęsta.
  4. Gorącą masę od razu możemy wylać na upieczony i ostudzony biszkopt.
  5. Na wierzchu masy serowej wyłożyć warstwę z herbatników, posmarować ją kajmakiem i przyłożyć druga warstwą herbatników.
  6. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje roztopić powstałą galaretkę w kąpieli wodnej.Ostudzić .
  7. Śmietanę ubić na sztywno, po czym osłodzić cukrem pudrem i na koniec miksowania dodać ostudzoną żelatynę. Zmiksować i wyłożyć na placek.
  8. Ciasto przyozdobić płatkami migdałowymi (wcześniej uprażonymi) lub tak jak ja użyć gotowych nie solonych prażonych orzeszków ziemnych.
  9. Ciasto schłodzić w lodówce..pozostawić je przynajmniej na 5 godzin by masy stężały a herbatniki delikatnie rozmiękły.


8 komentarzy:

  1. Ale mi ślinka cieknie na widok takiego ciasta ....

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie wygląda :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. na penwo skorzystam :D I to bardzo szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ty jak zawsze narobisz mi smaku :) Coś mi się wydaje, że niedługo to ciacho zagości i umnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusisz Anetko takimi pysznościami.. no i jak tu dbać o linię :-)

    OdpowiedzUsuń