sobota, 22 grudnia 2012

Ciasteczka żurawinowo-orzechowe



 
Tyle razy przewijały mi się przed oczami te ciasteczka..a ja nigdy nawet nie pomyślałam aby je zrobić..wyglądały tak blado że wydawało się iż są prawie surowe..otóż nic bardziej błędnego. Skusiłam się na to by je zrobić po raz pierwszy w życiu i to jeszcze na święta..i powiem wam że nie żałuję...może jedynie tego że tak mało ich zrobiłam..ale jak coś to przecież mogę je zrobić jeszcze raz. Są tak proste i szybko je się robi że na pewno będę częściej je wypiekać..
Przepis na te pyszności ściągnęłam od Osi

SKŁADNIKI:

  • 170g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 70g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250g mąki pszennej
  • 60g żurawiny
  • 40g orzechów (ja dałam włoskie ale można użyć dowolnych)
  1. Mąkę , cukier i sól przesiewamy do miski, dodajemy mleko i miękkie masło. całość ucieramy
  2. Żurawinę zalewamy wrzątkiem..odstawiamy na kilka minut, po czym odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i studzimy. 
  3. Orzechy kroimy na dość grube cząstki i wsypujemy do ciasta wraz z ostudzoną żurawiną.Całość dokładnie mieszamy.
  4. Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy z nich wałki (ja zrobiłam o średnicy koło 3,5cm), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około pół godziny.
  5. Po tym czasie wyjmujemy stężałe wałeczki i kroimy je na plasterki o grubości 5mm.
  6. powstałe talarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut aż brzegi ciastek będą robiły się rumiane.
  7. Upieczone studzimy na kratce. 




Niech was nie przerazi fakt że ciastka wyjęte prosto z pieca będą miękkie..w miarę stygnięcia nabierają kruchości.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam żurawine w ciastkach. Na pewno by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bardziej niż pewne..mój najmłodszy syn tylko czeka aż nie zamknę drzwi do pokoju w którym leżą te ciasteczka...żeby choćby jedno skubnąć :)

      Usuń
  2. Jadłam dzisiaj takie ciacho - kocham ten smak :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki maślany aromat...dodam tylko że orzechy włoskie też podkręcają smakowitość tych ciastek.

      Usuń
  3. super ciacha :) zjadłabym z przyjemnością ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję..a ja chętnie zjadłabym tego serniczka w kwiatach z ananasa ..obłędny!! Pozdrawiam

      Usuń