Dziś postanowiłam zrobić serniczek który zobaczyłam na nocnej sesji kinomana na Aol'u :P..ostatnio coraz częściej mam takie sesje..spać nie mogę po nocy i szukam po kanałach czegoś coby mnie jakoś zaciekawiło. Ostatnio właśnie ściągnęłam sobie na TV aplikacje Aol.tv i oczywiście co mi się wyświetliło jako pierwsze do oglądnięcia?...A serniczek :)
Co prawda ja angielski coś tam czaję ale ...to czego nie zrozumiałam to się domyśliłam..a te najbardziej trudne słówka szły przez translator w telefonie :P..Takim to sposobem dziś wyczarowałam śliczny serniczek kajmakowy..
Nie wiem czy wyszedł taki jak powinien (nie za bardzo rozumiem te ich oznaczenia..bo czasami to co jest w przepisie na filmiku wizualnie wygląda na więcej), dlatego np."2pkgs (250g) cream cheese" odczytałam jako 2 opakowania sera po 250g .Sernik i tak mimo że wyrósł to potem opadł, ale być może to wina mojego nieszczęsnego piekarnika...hehe zawsze jak mi coś nie wyjdzie mam na co zgonić :)
W sumie to i tak to nie miało większego znaczenia ponieważ sernik wyszedł świetny..dosłownie delicje!!`
Czekam teraz na męża żeby w drodze powrotnej z pracy zakupił mi jeszcze puszke masy krówkowej i polewę..może zrobię jeszcze jeden ..bo pierwszy już prawie się WYZEROWAŁ
Tak wyszedł za pierwszym razem..poszedł bez posypki..polewy czy innej dekoracji..taki dobry był |
SKŁADNIKI: w oryginale angielskim
Crust:
- 1 i 1/4 cups (300ml) graham cracker crumbs
- 1/4 cup (50ml) pached brown sugar
- 1/3 cup (75ml) melted butter
- 1/2 cup (125ml) Deluce de Leche Caramel Flavacered Souce
Cake:
- 2pkgs (250g) cream cheese
- 1can (300ml) Deluce de Leche Caramel Flavacered Souce
- 4 eggs
- 1/3 cup (75ml) Robin Hood All Purpose Flour
- 1 tbsp (15ml) Vanilla
MOJA WERSJA:
Spód:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 kostki margaryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 puszki masy krówkowej (op. 400g)do posmarowania
Masa serowa:
- 500g sera na serniki (w wiadetrku)
- 4 jaja
- 3/4 puszki masy krówkowej (op. 400g)
- 1/3 szklanki mąki
Upieczony blat wyjąć i posmarować kajmakiem.
Do sera dodać kajmak jaja i wszystko zmiksować. Na koniec dodać mąkę i wymieszać ja z serem na wolnych obrotach.
Całość wyłożyć na wysmarowany kajmakiem kruchy spód i włożyć do nagrzanego do temperatury 160'C piekarnika i piec ok 1 godziny. po upieczeniu ostudzić.
Tu sernik pieczony po raz drugi..tym razem na termoobiegu..wyszedł o wiele wyższy niż za pierwszym razem |
Wierzch można udekorować tak jak w przepisie źródłowym masa kajmakową (która w oryginale jest dosyć rzadka więc tam się polewało ciasto), albo gotową polewa toffi
ślinka cieknie^^
OdpowiedzUsuńWyobraź sobie mnie oglądającą filmik z recepturą tego serniczka na Aol.tv o 4 nad ranem i z wielkim ślinotokiem :)..więc twoja reakcja nie dziwi :) hehe
UsuńPozdrawiam i polecam...bo trudny do zrobienie nie jest..a nawet jak nie wyjdzie(czytaj..opadnie) jest smakowity
Serniki tak mają, że opadają - nie należy się tym absolutnie przejmować, taki ich urok i już :) Twój wyszedł cudny :)
OdpowiedzUsuńI jak ja mam teraz iść spać, jak naoglądałam się takich pyszności :)
OdpowiedzUsuń