piątek, 23 listopada 2012

Sernik na Kajmaku (masie krówkowej)

To sobie kulinarnie odpoczęłam..nie piekłam już ponad tydzień..z gotowaniem tez było raczej lajtowo..Powoli wykańczało się zapasy które zawaliły mi całą lodówkę.
Dziś postanowiłam zrobić serniczek który zobaczyłam na nocnej sesji kinomana na Aol'u :P..ostatnio coraz częściej mam takie sesje..spać nie mogę po nocy i szukam po kanałach czegoś coby mnie jakoś zaciekawiło. Ostatnio właśnie ściągnęłam sobie na TV aplikacje Aol.tv i oczywiście co mi się wyświetliło jako pierwsze do oglądnięcia?...A serniczek :)
Co prawda ja angielski coś tam czaję ale ...to czego nie zrozumiałam to się domyśliłam..a te najbardziej trudne słówka szły przez translator w telefonie :P..Takim to sposobem dziś wyczarowałam śliczny serniczek kajmakowy..
Nie wiem czy wyszedł taki jak powinien (nie za bardzo rozumiem te ich oznaczenia..bo czasami to co jest w przepisie na filmiku wizualnie wygląda na więcej), dlatego np."2pkgs (250g) cream cheese" odczytałam jako 2 opakowania sera po 250g .Sernik i tak mimo że wyrósł to potem opadł, ale być może to wina mojego nieszczęsnego piekarnika...hehe zawsze jak mi coś nie wyjdzie mam na co zgonić :)
W sumie to i tak to nie miało większego znaczenia ponieważ sernik wyszedł świetny..dosłownie delicje!!`
Czekam teraz na męża żeby w drodze powrotnej z pracy zakupił mi jeszcze puszke masy krówkowej i polewę..może zrobię jeszcze jeden ..bo pierwszy już prawie się WYZEROWAŁ
Tak wyszedł za pierwszym razem..poszedł bez posypki..polewy czy innej dekoracji..taki dobry był

SKŁADNIKI: w oryginale angielskim

Crust:

  • 1 i 1/4 cups (300ml) graham cracker crumbs
  • 1/4 cup (50ml) pached brown sugar
  • 1/3 cup (75ml) melted butter
  • 1/2 cup (125ml) Deluce de Leche Caramel Flavacered Souce

Cake:

  • 2pkgs (250g) cream cheese
  • 1can (300ml) Deluce de Leche Caramel Flavacered Souce
  • 4 eggs
  • 1/3 cup (75ml) Robin Hood All Purpose Flour
  • 1 tbsp (15ml) Vanilla

MOJA WERSJA:

Spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 puszki masy krówkowej (op. 400g)do posmarowania

Masa serowa:

  • 500g sera na serniki (w wiadetrku)
  • 4 jaja
  • 3/4 puszki masy krówkowej (op. 400g)
  • 1/3 szklanki mąki
Składniki na spód zagnieść jak na kruche ciasto..rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ciasto nakłuć widelcem i upiec na złoto w temp 170'C przez ok 15-20 minut.. 
Upieczony blat wyjąć i posmarować kajmakiem.
Do sera dodać kajmak jaja i wszystko zmiksować. Na koniec dodać mąkę i wymieszać ja z serem na wolnych obrotach.
 Całość wyłożyć na  wysmarowany kajmakiem kruchy spód i włożyć do nagrzanego do temperatury 160'C piekarnika i piec ok 1 godziny. po upieczeniu ostudzić. 
Tu sernik pieczony po raz drugi..tym razem na termoobiegu..wyszedł o wiele wyższy niż za pierwszym razem

Po ostygnięciu delikatnie opadł..ale to normalne u serników..udekorowałam go polewą o smaku toffi..pierwszy i ostatni raz! Jest za stanowczo za sztywna i nie dość że się kruszy przy krojeniu to jeszcze odchodzi od ciasta..chociaż jest jeden plus..super dopełniała smakiem całość
Wierzch można udekorować tak jak w przepisie źródłowym masa kajmakową (która w oryginale jest dosyć rzadka więc tam się polewało ciasto), albo gotową polewa toffi

4 komentarze:

  1. ślinka cieknie^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyobraź sobie mnie oglądającą filmik z recepturą tego serniczka na Aol.tv o 4 nad ranem i z wielkim ślinotokiem :)..więc twoja reakcja nie dziwi :) hehe
      Pozdrawiam i polecam...bo trudny do zrobienie nie jest..a nawet jak nie wyjdzie(czytaj..opadnie) jest smakowity

      Usuń
  2. Serniki tak mają, że opadają - nie należy się tym absolutnie przejmować, taki ich urok i już :) Twój wyszedł cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak ja mam teraz iść spać, jak naoglądałam się takich pyszności :)

    OdpowiedzUsuń