Dlatego też szybko zagniotłam ciasto drożdżowe i zrobiłam pizzę..Takim to sposobem od razu pozbyłam się całego słoika leczo, który pewnie jeszcze przez tydzień zalegałby mi w lodówie
SKŁADNIKI NA LECZO
- 3 papryki czerwone..ale mogą być różne kolory..wtedy jest weselej na talerzu
- 2 duże cebule
- 1 mała cukinia
- 300g dobrej cienkiej kiełbasy
- kopiasta łyżka przecieru pomidorowego..ale można użyć pomidorów świeżych obranych ze skórki i pozbawionych gniazd nasiennych
- olej do smażenia
- sól. pieprz do smaku
Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy z obu stron. Gotową przekładamy do warzyw i całość dusimy jeszcze kilka minut ,aż wszystkie aromaty się połączą. Tak przygotowane leczo można zawekować w słoik i trzymać w lodówce około 2 tygodni.
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 500g mąki
- 25g świeżych drożdży
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- tłuszcz do smarowania formy
Mąkę przesiać..dodać sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Wlać mieszaninę do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec dodać olej i dobrze wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnice i zagnieść formując kulkę. Ponownie odstawić do delikatnego wyrośnięcia. Rozwałkować duży placek o grubości ok 1cm..lub deczko grubszy. Zazwyczaj ciasto na pizzę robię dość cienkie ale w tym wypadku farsz jest zbyt wilgotny i ciężki żeby kłaść go na cienkim cieście.
Ciasto przełożyć na dość obficie natłuszczoną formę i odstawić aby wyrosło. Po tym czasie wyłożyć leczo na ciasto i obsypać go startym serem..
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 200'C i piec jakieś 15-20 minut aż zobaczymy że brzegi ciasta robią się złocisto-brązowe.
Można tez sprawdzić czy spód jest dobrze podpieczony podważając cisto szpatułką i w razie czego dopiec ..ponieważ musi być on dobrze zrumieniony przez co bardziej stabilny, ponieważ w przeciwnym razie pizza będzie uginała się pod ciężarem farszu..którego nie ukrywam nie żałowałam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz