piątek, 14 września 2012

Drożdżowe rogaliki musnięte serem

Te rogale celowo nazywają się muśnięte serem, dlatego że przesmarowane są tylko cienką warstewka masy serowej z serka kanapkowego Bielucha (niebieskiego)..Zrobiłam to celowo, ponieważ mój starszy syn nie przepada za serowym nadzieniem ..a takim sposobem mogłam go choć trochę przemycić i oswoić syna z tym smakiem. Nie muszę chyba mówić, że rogale długo nie leżały. Zrobiłam ich tylko 8 sztuk, z czego większa połowa poszła od razu - nie zdążywszy jeszcze ostygnąć..a 2 rogale zapakowałam JUNIOROWI do szkoły...
Niedługo znów je zrobię, tylko już z innym nadzieniem...i na pewno będzie ich więcej..:)
Z tej porcji ciasta powinno wyjść około 32 rogale

SKŁADNIKI

  • 1kg mąki
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2l letniego mleka
  • 1/2 kostki margaryny stopionej i ostudzonej
  • 3 jaja
  • paczuszka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 150g mielonego serka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • rozmącone jajo do posmarowania
 Zamiast robić masę serową, można też użyć dobrej jakości serek homogenizowany..polecałabym TEN Jest odpowiednio gęsty i chyba najbardziej odpowiedni do rogalików.
 Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże zasypać je połowa cukru i zalać ok 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zagarnąć trochę mąki tak aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi swą objętość dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto aż ładnie zacznie odchodzić od ścianek miski i od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do ciepłego miejsca żeby wyrosło.Kiedy podwoi swą objętość przekładamy je na stolnicę i ponownie zagniatamy.
Dzielimy je na 4 części. Każdą z nich wałkujemy w okrągły placek o grubości ok. 0.5-1cm. Smarujemy go masą serową (ser z cukrami wymieszać do połączenia składników)lub serkiem homogenizowanym,
 po czym kroimy każdy placek na 8 trójkątów 
i zwijamy w rogale zaczynając od szerszej części. 
Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy po wierzchu jajkiem ..dodatkowo można posypać makiem lub kruszonką. 
Pieczemy w temp.180'C przez 15-20 min. Po upieczeniu studzimy na kratce.

1 komentarz:

  1. przepiękne rogaliki i rewelacyjny pomysł z tym serem;-) muszę spróbować, bo wprost uwielbiam wszelkiego rodzaju wypieki z serem;-) Ja również piekłam niedawno rogaliki z czekoladą, serdecznie zapraszam na mojego nowo ząłożonego bloga
    www.smaki-katriny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń