Niedługo znów je zrobię, tylko już z innym nadzieniem...i na pewno będzie ich więcej..:)
Z tej porcji ciasta powinno wyjść około 32 rogale
SKŁADNIKI
- 1kg mąki
- 50g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2l letniego mleka
- 1/2 kostki margaryny stopionej i ostudzonej
- 3 jaja
- paczuszka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 150g mielonego serka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- rozmącone jajo do posmarowania
Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże zasypać je połowa cukru i zalać ok 1/2 szklanki ciepłego mleka. Zagarnąć trochę mąki tak aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podwoi swą objętość dodać resztę składników i dokładnie wyrobić ciasto aż ładnie zacznie odchodzić od ścianek miski i od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do ciepłego miejsca żeby wyrosło.Kiedy podwoi swą objętość przekładamy je na stolnicę i ponownie zagniatamy.
Dzielimy je na 4 części. Każdą z nich wałkujemy w okrągły placek o grubości ok. 0.5-1cm. Smarujemy go masą serową (ser z cukrami wymieszać do połączenia składników)lub serkiem homogenizowanym,
po czym kroimy każdy placek na 8 trójkątów
i zwijamy w rogale zaczynając od szerszej części.
Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem smarujemy po wierzchu jajkiem ..dodatkowo można posypać makiem lub kruszonką.
przepiękne rogaliki i rewelacyjny pomysł z tym serem;-) muszę spróbować, bo wprost uwielbiam wszelkiego rodzaju wypieki z serem;-) Ja również piekłam niedawno rogaliki z czekoladą, serdecznie zapraszam na mojego nowo ząłożonego bloga
OdpowiedzUsuńwww.smaki-katriny.blogspot.com