sobota, 29 września 2012

Ciasto miodowe z jabłkami i waniliowym kremem

To ciasto robiłam jako drugie dzisiejszego dnia..i wiecie co?...o dziwo piekarnik się namyślił i piekł jak powinien.
Ciasto jest bardzo słodkie ale jabłka dodają mu tej nutki kwaskowatości przez co całość nie jest taka mdła.
Ja przepadam za miodownikami piernikami i podobnymi wypiekami..ale ten przepis bije wszystkie na głowę. Znalazłam go kilka lat temu w jednej z części książek Siostry Anastazji..Krył się pod nazwą INWALIDA..ale czemu został tak nazwany?..przecież mu niczego nie brakuje :) Tak czy owak jest bardzo smaczny ..a czym starszy tym lepszy :P..na drugi dzień smakuje najlepiej :)Po prostu rozpływa się w ustach..mniam

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 2 jaja
  • 100g margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 300g cukru pudru
  • gdyby ciasto było zbyt suche można dodać łyżkę kwaśnej śmietany..Ja nie użyłam

Krem:

  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150g masła lub margaryny
  • opakowanie cukru wanilinowego

Jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka o dowolnym smaku (u mnie Truskawkowa)
  • 3 łyżki wody
Mąkę, sodę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i posiekać ją w sypkiej mieszaninie. Dodać jaja, i miód po czym zarobić gładkie ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt suche i nie chciało się zagnieść dodać łyżkę śmietany. 
Wyrobić gładkie ciasto.Podzielić na 3 części.
 Każdą z nich rozwałkować na papierze pergaminowym, włożyć do blaszki i piec przez 10-15 min w temperaturze 200'C aż do uzyskania brązowo złotego koloru. 
Po upieczeniu ostudzić blaty.
Z mleka, cukru, cukru wanilinowego i mąk ugotować budyń. Jak będzie już gęsty , zdjąć z ognia, dodać tłuszcz i energicznie wymieszać (ja użyłam miksera)..Całość lekko ostudzić.
 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Uprażyć w rondlu z dodatkiem 3 łyżek wody.Zdjąć z ognia.
 Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, po czym dodać do jabłek..
Całość dokładnie wymieszać i ostudzić. 
Na Pierwszy blat wylać gotowy budyń i dokładnie go rozprowadzić po cieście. Przykryć drugim blatem.
 Na ten z kolei wyłożyć masę jabłkową i przykryć kolejnym .Całość ostudzić w lodówce aż do stężenia jabłkowej galaretki.
Placek ozdobić polewą czekoladową lub lukrem. 
Słodkie jabłuszka

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję..zawsze staram się aby potrawy czy ciasta które robię wizualnie kusiły..Pozdrawiam

      Usuń
  2. uwielbiam wszystkie miodowe ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja..Pierniczki to dla mnie nielada pokusa..Kiedys było tak że jak kupiłam np pół kilo do domu to zanim do niego doszłam ..pierniczków nie było.:)

      Usuń
  3. Ś liczny zółty jest Twój krem , jak to Cię udało ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest chyba zasługa lampy błyskowej w aparacie..ale jeżeli chcesz aby budyń był żółciutki to albo możesz dodać do niego żółtko jaja..albo po prostu dodać barwinka spożywczego..

      Usuń