środa, 8 sierpnia 2012

Łopatka wieprzowa na szybko.

To danie jest pomysłem podrzuconym mi przez Madziunię ..która serdecznie pozdrawiam. nie wiem czy sama to wymyśliła czy ktoś się z nią tym pomysłem podzielił....nie ważne..Ja dziękuje jej za to że podzieliła się nim ze mną.
 Przepis jest super łatwy..i nie wymaga spędzenia w kuchni połowy dnia. Potrzebne jest nam tylko mięso..jakiś sos (z pakietu) i naczynie żaroodporne lub rękaw do pieczenia. Byłam sceptyczna jeżeli chodzi o takie gotowe sosy..nigdy ich nie używałam..ale tym razem skusiłam się aby wypróbować je z mięskiem.
Szczerze mówiąc robię to mięsko po raz drugi..za pierwszym razem była to karkóweczka i wyszła super krucha i delikatna..mąż był zachwycony...dlatego dziś robię ją ponownie. Nakupiłam trochę łopatki w dobrej cenie ..po porcjowałam ją na trzydniowe "tłuszczówkowe"racje dietowe..a co mi zostało dziś mąż na kolację zajadać będzie.:)...w sumie zrobię mu taka po rocznicową ucztę (wczoraj stuknęło nam 8 lat pożycia małżeńskiego )

SKŁADNIKI

  • 500g łopatki wieprzowej lub karczku
  • 1 opakowanie sosu ( ja użyłam paprykowo-pomidorowy z Amino ale można dodać myśliwski,pieczarkowy, grzybowy lub pieczeniowy..jaki lubimy)
  • pół szklanki wody
Mięso kroimy w plastry o grubości około 1-1.5cm. Każdy plasterek nacieramy sypkim sosemi wkładamy na noc do lodówki. 
W dniu pieczenia wkładamy mięso do rękawa lub naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą. Przykrywamy. 
Pieczemy 50-60 minut w piekarniku ustawionym na 200'C.
Przy tak małych porcjach mięsa bardziej sprawdza się użycie rękawa..po pierwsze jest szczelniejszy przez co mięsko nie robi się suche, a po drugie po skonsumowaniu nie zostaje nam nic przypalonego do mycia :P
(propozycja podania)
 Podawać z surówką i ziemniakami
A jednak się przełamał i tym razem poszło ze smakiem :)

4 komentarze:

  1. super, szybki przepis :) Kiedy mój luby przyniósł do domu łopatkę - kompletnie nie miałam pojęcia co by tu zrobić i trafiłam na Twój pomysł ;) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Łopatka wieprzowa na szybko, a mięso trzeba wstawić na noc do lodówki. Brawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam łopatke, karkówke już kilka razy. Pyszne. POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak dodać zdjęcie gołego dziecka, ludzie co wy macie w głowach...

    OdpowiedzUsuń