poniedziałek, 24 lutego 2014

Kremowy sernik czekoladowy



Ten serniczek pokusił się o zrobienie po pierwsze dlatego że w życiu nie robiłam czekoladowych serników, po drugie nigdy nie wykonywałam ich takim sposobem..zawsze sernik był pieczony...tu jest tylko ścięty przez co wilgotny , kremowy i przepyszny..bardziej przypomina masę niż ciasto ale na prawdę warto je zrobić. Co dla mnie najważniejsze nie oklapuje tak jak inne serniki tworząc dół na środku ciasta. Ten co prawda deczko opada ale nie tworzy tzw leja po bombie..wierzch jest płaski przez co da się udekorować polewą czy innymi mazidłami

Spód:
  • 170g ciasteczek petitków (ja dałam te z kakaowym środkiem)
  • 70g stopionego masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
Masa serowa:
  • 1kg sera wiaderkowego waniliowego *
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej (sucha masa)
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g śmietany kremówki 30%
* można też użyć sera naturalnego bez dodatków smakowych, ale wtedy trzeba zwiększyć ilość cukru do 1 szklanki i dodatkowo dodać cukier waniliowy (1opakowanie)

 Dodatkowo:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki mleka....W misce umieszczamy masło i mleko i podgrzewamy w kąpieli wodnej 
  • 3 kopiaste łyżki marmolady
  1. Masło lub margarynę topimy w rondelku , po czym lekko ostudzamy
  2. Ciasteczka mielimy w blenderze na pył, dodajemy kakao i ostudzony tłuszcz, po czym mieszamy (uzyskamy coś podobnego do mokrego piasku)
  3. Uzyskaną masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm i wykładamy równiutko jej spód.
  4. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C..następnie studzimy i smarujemy marmoladą lub jak w moim przypadku konfiturą jagodową.
  5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a gdy uzyska płynną gładką konsystencję studzimy
  6. Ser przekładamy do miski dodajemy cukier i cukier waniliowy do rozpuszczenia składników.
  7. Następnie dodajemy kolejno: płynną śmietanę, mąkę ziemniaczaną a na końcu po jednym jajku nie przestając miksować.
  8. Płynną czekoladę hartujemy odrobiną masy serowej (łyżkę masy przekładamy do czekolady i dokładnie mieszamy po czym przekładamy ją do sera.
  9. Jeszcze chwilkę miksujemy a gdy składniki już się połączą wylewamy na wcześniej przygotowany spód..wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około godziny (ja piekłam 15minut więcej..tak dla pewności)w temperaturze 160'C
  10. Sernik studzimy godzinkę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie dostudzamy na zewnątrz tak by było można go włożyć do lodówki.na kolejne 4 godziny. Po tym czasie można go wyjąć z tortownicy i udekorować polewą czekoladową zrobioną ze 100g mlecznej czekolady, łyżki masła i łyżki mleka.
  11. Sernik najlepszy jest po całej nocy spędzonej w lodówce 










4 komentarze:

  1. Anetko, tyle czekolady, to czysta rozpusta :D Wpraszam się na tak wykwintny serniczek :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie serniki,. Polecam Ci Anetko czekoladowy sernik bez sera.. Najdelikatniejszy z serników.. :-)

    OdpowiedzUsuń