piątek, 7 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem


Sezon na rabarbar w pełni więc nie mogę w tym roku go przegapić i zrobić przynajmniej jeden wypiek z tym dodatkiem.
Ja postawiłam na ciasto babkowe z wsadem rabarbarowym..wyszło wyśmienite z jednym zastrzeżeniem...o wiele za mało wsadu :)!!..Bałam się żeby ciasto nie było zbyt kwaśne i dlatego tak pożałowałam tego rabarbaru...nie potrzebnie z resztą bo do tego typu ciasta rabarbar jak najbardziej pasuje.
Zrobiłabym dziś powtórkę (tym razem z odpowiednią ilością wsadu) ale niestety..a może STETY.. reszta rabarbaru skończyła w kompocie, w towarzystwie malin, czarnej porzeczki i wielkiej wiąchy świeżej mięty..Na marginesie dodam że przy tym moim kompociku to Tymbark może się schować.. hehehe..oczywiście żarcik

SKŁADNIKI:

  • 1 margaryna
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka (6 łyżek)
  • 6 jaj
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. W rondlu rozpuścić margarynę z cukrem i mlekiem..zagotować i ostudzić.
  2. Do chłodnej mieszaniny dodać 6 żółtek i dokładnie ze sobą połączyć
  3. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do mieszaniny
  4. W osobnej misce ubić na sztywno 6 białek , dodać do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie ze sobą połączyć.
  5. Całość przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tartą formy keksowej (dużej)...Po wierzchu ciasta posypać pokrojonym w małe kawałeczki rabarbarem (można je dodatkowo delikatnie wepchnąć w wewnątrz ciasta) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec 45-50 minut
  6. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy placek jest dopieczony w środku. jak wszystko jest w porządku..wyjąć ciasto z formy i je odparować kładąc do góry dnem lub na boku.
  7. Kiedy ostygnie posypać cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Ale rabarbaru też zdecydowanie dałabym więcej - uwielbiam jego kwaśny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam to samo też zawsze boję się dać wiecej a potem żałuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ciacho, wow, bomba.... kaloryczna też:) Wyśmienite!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. na weekend jadę po rabarbar do rodziców i chętnie przetestuję Twój przepis :) muszę tylko kupić keksówkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz już wiem co upiekę jak przywiozę od rodziców rabarbar :D Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń