piątek, 1 marca 2013

Zapiekanka Makaronowa z Brokułem

  Kolejny z leżakujących w poczekalni przepisów..Tym razem zapiekanka makaronowa z brokułem..
Oglądając liczne programy kulinarne zawsze przełykam ślinę jak widzę podobne dania..Tym razem uległam chwili i tuz po emisji programu postanowiłam wcielić ten przepis w życie.
Jak dla mnie ten przepis można by było troszkę udoskonalić, bo jest deczko mdły, Może kolejnym razem dodam mu więcej ostrości i może zróżnicuje warzywa...
Mój mąż oczywiście nie poczuł zachwytu ze względu na obecność znienawidzonego przez niego BROKUŁA, mimo tego o dziwo zjadł dużą porcję..
Zapiekankę najlepiej zjeść zaraz po sporządzeniu ponieważ czym dłużej stoi tym bardziej sos oddaje swoja wilgoć w makaron czyniąc go papkowatym, a sam robi się coraz bardziej gęsty

SKŁADNIKI:

  • 500g makaronu typu świderki
  • 500g mrożonego brokuła
  • 150g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 l mleka
  • 1 serek topiony kremowy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 200g sera na wierzch (ja musiałam pominąć)
  1. Makaron ugotować al dente wg przepisu
  2. Brokuł podzielić na różyczki i gotować w  osolonym i lekko osłodzonym wrzątku przez 5 minut, po tym czasie odcedzić
  3. W osobnym garnku rostopic masło, dodać mąke i wszystko podsmazyć kilka minut.
  4. Do zasmażki dolewamy chłodne mleko i energicznie mieszamy, tak by nie by6ło grudek.Dodajemy pokrojony na mniejsze cząstki serek, doprawiamy sola pieprzem i gałka muszkatołową i ponownie mieszamy całość az do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. 
  5. Na koniec dodajemy ugotowane różyczki brokuła i ugotowany makaron.Mieszamy całość
  6. Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy całość startym żółtym serem , a następnie zapiekamy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180"C >>U mnie jest bez sera ponieważ okazało się ze ser którego miałam użyć do zapiekanki całkowicie się do tego nie nadawał.



3 komentarze:

  1. Muszę kiedy zrobić taką zapiekankę.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapiszę sobie bo lubię takie zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój mąż kiedyś ugotował coś podobnego, ale bez sosu, za to z podsmażanym czosnkiem :) Teraz muszę spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń