czwartek, 28 lutego 2013

Muffiny na soku przecierowym typu "KUBUŚ"

Aż się prosi o kleksika z bitej śmietany i odrobinę konfitury z kiwi
Od momentu w którym zrobiłam Muffiny z colą bardzo przypadł mi do gustu ich smak i konsystencja. Teraz eksperymentuję z tym przepisem tak by przy użyciu innych składników uzyskać podobną strukturę i konsystencję muffin, tak by były mięciutkie, wilgotne i oczywiście smaczne. Takim sposobem powstały muffiny na soku przecierowym Marchewkowo-Pomarańczowo-Bananowym ..oczywiście można użyć zupełnie innego smaku soku, ważne żeby był przecierowy.
Mogę wam powiedzieć że to nie ostatnia moja wariacja tego przepisu ::

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka soku przecierowego
  • 150g topionej margaryny
  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru 
  • 1.5 szklanki mąki
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie mokre składniki,  a w drugiej wszystkie suche.
  2. Sypkie składniki wsypać do mokrych i niedbale wymieszać łyżką
  3. Masę przełożyć do foremek na muffiny do 2/3 ich wysokości i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200'C.

Porcja przygotowana na nocną zmianę dla mojego mężczyzny i paru jego kolegów :)
Do dekoracji babeczek polecałabym bitą śmietanę lub jakis krem, ponieważ cukier puder ani lukier całkowicie się do tego nie nadają..ponieważ babeczki sa tak wilgotne że zawarty cukier w lukrze chłonie go tak bardzo , że cała dekoracja dosłownie spływa i jest nie estetyczna. Bita śmietana i winne owoce są jak najbardziej najlepszym dodatkiem do tego słodkiego wypieku.

Może zdjęcie nie oddaje tego..ale babeczki są bardzo wilgotne a jednocześnie puszyste
 

2 komentarze: