czwartek, 24 stycznia 2013

Kruchutkie ciasteczka śmietankowe w cynamonowo-cukrowej posypce

Te ciasteczka są na prawdę fantastyczne..lekkie , kruchutkie i troszkę smakiem przypominają faworki/chrust które moja mama smażyła na tłuszczu.Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają.
Znalazłam je na portalu Stylowi.pl w wersji z samym cukrem..ja postanowiłam je urozmaicić aromatem cynamonu..opłacało się :) Polecam wszystkim wielbicielom mało-słodkich ciasteczek.

SKŁADNIKI:

  • 250G masła..ja dałam margarynę
  • 250g mąki..dałam o garść więcej
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  1. Mąkę przesiać dodać masło i posiekać go w niej
  2. Kiedy powstanie mieszanina porównywalna do grubo mielonej bułki tartej dodajemy żółtko i śmietanę..Zagniatamy na gładkie ciasto
  3. Wstawiamy na ok 1/2godziny do lodówki
  4. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 2-3 mm i wycinamy ciasteczka
  5. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
  6. Pieczemy aż się zarumienią przez 17-20 minut w temperaturze 170'C .







5 komentarzy:

  1. Śliczne! I z pewnością przepyszne. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłm kiedys dawno podobne jak nie takie same; sa bardzoooo smaczne;))) ale mi zrobiłas na nie apetytu

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, wyglądają uroczo! Zapisuję do spróbowania na wolnym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają smakowicie :)
    p.s. do zobaczenia jutro na spotkaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie :)
    A muffinki które upiekłaś na spotkanie po prostu REWELACJA !!!!

    OdpowiedzUsuń