Ukroiłam mimo że masa jeszcze nie zastygła...żeby dobrze stężała musi przeleżakować noc w lodówce |
SKŁADNIKI:
- 4 jaja
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 1/2 l mleka
- 10 płaskich łyżek mąki pszennej
- 2 kostki masła
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1 szklanka rodzynków sparzonych wrzątkiem , odsączonych i ostudzonych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- zapach rumowy lub kieliszek rumu
Po upieczeniu wystudzić i przekroić go na 2 blaty. Z wierzchniej części wykroić dziurki kieliszkiem lub mniejsza literatką.
Przygotować masę:
3 jaja ubić na parze z 1 szklanką cukru. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki kakao. następnie z 1/2l mleka i 10 płaskich łyżek mąki pszennej ugotować budyń i wystudzić.
2 kostki masła utrzeć i dodawać do nich po trochu masy jajecznej i budyniu.
Na koniec dodać posiekane orzechy, rodzynki, czekoladę (każdego składnika zostawić po trochu do dekoracji) oraz zapach rumowy.
Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu
- kieliszek wódki
- przegotowana woda
- cukier
- cukier waniliowy
- zapach rumowy
- sok z cytryny
Przykryć drugim biszkoptem z dziurami..w dziury nakładać orzechy, pokruszoną czekoladę gorzką i rodzynki..po napełnieniu dziur całość polać polewą czekoladową..Ja już nie bawiłam się w bełtanie polewy..tylko poszłam na łatwiznę posypując ciasto kakao :)...o powiem wam ,że źle zrobiłam. Następnym razem nie będę taka leniwa :)
Torcik wygląda mega pysznie. Łączy moje ulubione smaki.
OdpowiedzUsuńOjej, wygląda imponująco. A smakować musi po prost bosko! :)
OdpowiedzUsuń