środa, 7 listopada 2012

Sałatka z sosem jogurtowo-czosnkowym na dietę białkową

Witam środowo!
Ostatnio dostałam szoku związanego z moja dietą..a raczej z konsekwencjami jej nie stosowania..Co prawda swawola była niewielka i trwała tylko półtora dnia, ale sól zawarta w jedzeniu dała mi się we znaki..i to porządnie!! Bilans kilogramów wzrósł na +8kg..Miałam oczy jak spodki jak to zobaczyłam, więc kolejny dzień swawolenia (niedziela) sobie darowałam, bo tak mnie wynik na wadze otrzeźwił, że znów ostro wzięłam się do roboty i weszłam w dietę..Tym razem nie pod skrzydłami COKG..ale może niedługo wrócę do nich..tym czasem jestem zmuszona polegać tylko na swoich rozpiskach i intuicji.
Ze względu na to, że moje ostatnie programy to: tłuszczowka, szybki , szybki..postanowiłam się trochę ustabilizować i powtarzam dietę metaboliczną..Wiem, że nie będę na niej miała mega efektów..ale katowanie się kolejną fazą tłuszczową..będąc na "zasoleniu" wydawało mi się nie odpowiednie.
Dziś mija czwarty , ostatni dzień jednej z dwóch diet rozpisanych na program metaboliczny, na którym rozkoszuję się sałatką z brokuła, pomidora, ogórka i plasterków cebuli zalanych sosem czosnkowym. W końcu mój mąż odetchnie z ulgą, bo po tym rarytasie to ma się taki wyziew z paszczy , że można go uważać za broń biologiczną.
No cóż...dam mu odetchnąć 3 dni a potem będzie miał znów czosnkowe doznania :P


SKŁADNIKI..dobieramy wszystkie gramaturowo wg swojej rozpiski:

  • ugotowany bez soli brokuł
  • pomidor 
  • ogórek
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku..u mnie 3 na 250g jogurtu naturalnego
  • 250g jogurtu naturalnego
  • koperek
Ugotowany i ostudzony brokuł podzielić na różyczki. Pomidora pokroić na cząstki, ogórka na grube półplasterki a cebule pokroić na grubsze plastry, po czym rozdzielić na osobne krążki. Całość wymieszać.
Sos jogurtowy najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Do gęstego jogurtu naturalnego (dobry jest Pilos z Lidla..nie jest rzadki)przecisnąć czosnek i dodać posiekany drobniutko koperek,Całość dokładnie wymieszać. Powstałym dipem polać odważoną porcję warzyw.
250g sosu do warzyw dla niektórych może być zbyt dużą dawką ..więc można polać warzywa kilkoma łyżkami sosu..a resztę nieprzyprawionego jogurtu można zjeść osobno. Pozostały sos można wykorzystać następnym razem zamykając do w szczelnym słoiczku i wstawiając go do lodówki.

2 komentarze:

  1. Robiłam podobną któregoś razu na kolację, tylko jeszcze położyłam `ósemeczki` jajka do sałatki, bo miałam w menu :)wyszło baaardzo pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emcia..ty to szczęściara jesteś jednym słowem..mi akurat do szczęścia w tej sałatce jaja brakowało..a jak żyję i jestem na tej diecie to ani razu nie wylosowałam kolacji innej niż ser i jogurt .albo ryby z warzywami...o tłuszczówce nie wspominam nawet:)

      Usuń