niedziela, 28 października 2012

Piramida Cytrynowa

Zainspirowana programem Ewy Wachowicz, a raczej jednym z jej przepisów na ciasto postanowiłam zrobić coś w podobnym stylu. Ona robiła ciasto limonkowe..ja ze względu na brak limonek zrobiłam wersję cytrynową. Przepis jest bardzo łatwy..a samo ciasto bardzo efektownie wygląda. Robi się do niego masę z jajkami ubijanymi na parze..i tu był mój debiut w tym temacie, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłam masy w ten sposób i obawiałam się czy aby wyczuję ten moment w którym jajka zgęstnieją...i przy okazji się nie zważą..Myślę ,że mi się udało. Ciasto raczej należy do bardzo słodkich..więc nie zje się go zbyt dużo..aczkolwiek mój mąż bardzo zachwalał szczególnie mocno cytrynową masę.
Przepis na Piramidę Limonkową wg Ewy Wachowicz znajdziecie TU ..a ja wam podam przepis z którego ja robiłam swoją piramidkę.

SKŁADNIKI

biszkopt na bardzo dużą blachę:

  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

masa cytrynowa:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 400g masła
  • kieliszek spirytusu lub Cytrynówki Lubelskiej
  • sok i skórka z 1 dużej cytryny lub 2 mniejszych
  • do dekoracji można użyć dowolnych owoców..ja użyłam kiwi.

do nasączenia:

  • 100ml Cytrynówki Lubelskiej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.Następnie partiami wsypywać cukier oraz cukier waniliowy i nadal ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do białek dodawać po jednym żółtku cały czas miksując całość. Do gotowej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać . Ciasto wylać na dużą blachę (40x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia.. rozprowadzić równą warstwą po całości i piec w nagrzanym do 170'C piekarniku przez 15-20 minut.Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce.Całkiem chłodny biszkopt przygotowujemy do przełożenia ścinając wierzchnią skórkę ciasta. Przy pomocy pędzelka nawilżamy go Cytrynówką..jak wolicie wilgotniejsze ciasto, możecie zrobić poncz na bazie tej wódeczki i nim go nasączyć -ja na pewno tak zrobię.

Jajka ubijamy z cukrem na parze, dodajemy skórkę otartą i sok z cytryny, gdy zgęstnieją studzimy w kąpieli wodnej.
Masło ucieramy na puch..porcjami dodajemy masę jajeczną. Pod koniec dodajemy kieliszek alkoholu i ucieramy na gładki krem.W razie gdyby masa była zbyt rzadka.. możemy ją wstawić na godzinkę do lodówki.Na nasączony biszkopt wykładamy 3/4 masy i równo rozprowadzamy.
Ja najpierw pocięłam biszkopt na pasy..potem go połączyłam w całość i wyłożyłam masę..potem przy pomocy szpatułki przenosiłam kolejne pasy układając je na sobie
Cały blat biszkoptowy kroimy na 4-5 pasków przy czym każdy kolejny powinien być o 3-4 cm węższy od poprzedniego.
 Z wykrojonych pasów układamy piramidę, 

po czym smarujemy wierzch pozostałą masą i dekorujemy owocami.

Do dodatkowej dekoracji użyłam gotowej masy do tortów..Zrobiłam zbyt duże schody więc masa cytrynowa przeznaczona na dekorację została zużyta na wyrównanie boków piramidy
 Ciasto przechowywać w  chłodnym miejscu.
tak wygląda jedna porcja
 Piramida świetnie sprawdziłaby się jako tort..Polecam :)..

15 komentarzy:

  1. Swietny pomysl, wyglada super i na pewno super smakuje. Juz sobie zapisuje i zrobie przy najblizszej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja "macierzysta" wyglądała także intrygująco dlatego postanowiłam zrobić to ciasto..Ja uwielbiam efektownie wyglądające ciasta..a to nie dość że efektowne to na prawdę nie trzeba być jakimś dyplomowanym cukiernikiem żeby wykonać to ciasto tak aby cieszyło nie tylko podniebienie, ale i oko :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wow, ciasto prezentuje się przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję...Ja już w głowie mam pomysł żeby wykorzystać ten sposób składania ciasta w Bożonarodzeniowych wypiekach..nie sądzisz że uroczo wyglądałby kawałek tego ciasta(oczywiście o innym smaku) przypominający choinkę w śniegu?..na pewno się pochwalę jak się uda mi się je zrobić :)..

      Usuń
    2. Tak mnie zainspirowałaś, że zrobiłam ciasto o takim kształcie na rocznicę ślubu dla moich dziadków. Byli zachwyceni! I wyglądem przypominało trochę choinkę w śniegu ;) Dziękuję za wspaniałą inspirację!!!!!

      Usuń
    3. nie ma za co :)..ja dziś też robię coś w tym stylu ale zobaczymy jak to wszystko się potoczy...jakie nadzienie..czy znowu cytrynowe...pomyślę :)

      Usuń
  3. Haha, żeś mnie Kochana wyprzedziła :) też oglądałam ten odcinek Ewy Gotuje i baaaarzo zaciekawiła mnie właśnie ta piramida, a że ciast na co dzień nie robię, to z tym pomysłem w głowie czekałam tylko na okazję by uformować taki kształt... ciasta, tortu czy czegokolwiek :D zaglądam tu i `o proszę`, Aneta była pierwsza hehe :D bądź co bądź, ciasto bardzoo ładnie się prezentuje, nie chcę myśleć jak smakuje, ale ładne ładne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem ci że ja nie oglądam tego programu..jakoś Ewa Wachowicz mnie do niego nie przekonała jak do tej pory..oglądałam przez przypadek tylko ten jeden odcinek i powiem ci że mnie zachwyciła nim..bo szczerze mówiąc ja nigdy nie składałam ciasta w ten sposób..ale chyba zacznę bo świetnie wygląda

      Usuń
    2. tak tak, kształt niesamowity i godny powtórzenia :D
      ja też nie przepadam za tym programem, ale akurat lubię ciasta w jej wykonaniu (choć też nie wszystkie) i czasem robię coś z jej przepisu :)
      bardzo smaczna jest `orzechówka` , baaardzo pyszne, robiłam 2 razy i jest mega :D

      Usuń
  4. Super pomysł..ostatnio przeglądałam swoje karteluszki z przepisami i mam tam też przepis na piramidę , ale całkiem inną ..

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Przypadkiem zajrzałam na tę stronę- a tu takie cudo :) Od razu zweryfikowałam moje postanowienia na wypieki wielkanocne; zamiast ciasta cytrynki będzie cytrynowa piramidka! Natomiast orzechówka na stałe już od jakiegoś czasu wpisana jest w moje wypieki świąteczne, bardzo smaczne ciasto, którego rodzina dopomina się na Wielkanoc. Oczywiście oprócz mazurka kajmakowego :)
    Dziękuję za super przepis i Twoją stronę dodaję do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam,
    właśnie dziś z córka zrobiłyśmy piramidke na świeta,wygląda rewelacyjnie i mysle ze tez tak smakuje;-)
    przepis super ,ciasto robi wrazenie ,zawsze to moja ciotka byla w kregu zainteresowania jesli chodzi o pieczenia ,w niedziele my bedziemy ;-)
    pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń