Ciasto Bananowo- Czekoladowe
Ostatnio będąc na zakupach przechodziłam przez alejkę z wszelkimi dodatkami do ciast...i na półce Dr.Oetkera natknęłam się na smakowe budynie...szczerze mówiąc dawno nie widziałam takowych w sklepie dlatego od razu zakupiłam bananowe..malinowe i na dokładkę dołożyłam czekoladowe. Miałam nadzieję że zrobię je dzieciom na szybki deser..jednak budynie nie doczekały się pierwotnego przeznaczenia. W sobotę dopadło mnie przeogromne pragnienie zrobienia czegoś nowego..dodatkowo była okazja upiec coś z czym mogłabym pojechać w odwiedziny do mamy..Otwierając szafkę z moimi skarbami pierwsze w oczy rzuciły mi się właśnie te budynie ..Decyzja była szybka...wykonałam tylko telefon do męża aby w drodze powrotnej z pracy zakupił mi kilka bananów i tak oto powstało ciasto bananowo-czekoladowe. jest to ciasto kruche w połączeniu z owocami (w tym przypadku Bananami),budyniem i pianka z białek...którą w tym przypadku schrzaniłam...bo zamiast sypkie delikatnie wmieszać w pianę...ja z rozpędu wrzuciłam je do miksera przez co piana deko opadła i prawie nie wyrosła.Może kakao w białku go za bardzo obciąża ..no nie wiem..tak czy inaczej jeżeli ktoś chce, pianę z białek może zrobić bez kakao..przynajmniej ładniej wyrośnie..jedynie co na tym nieznacznie ucierpi to efekt wizualny :P
CIASTO KRUCHE
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 margaryna
Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać z cukrem pudrem.W tej mieszaninie posiekać margarynę. Pod koniec dodać żółtka i zagnieść plastyczne ciasto.Podzielić go na dwie części. Pierwszą (3/5 całości) rozwałkować i wyłożyć dno blaszki oraz boki.Resztę cista zamrozić.
MASA CZEKOLADOWA
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń czekoladowy
- czubata łyżka kakao
- 25g margaryny
- 3 banany
Szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budyń z kakao.Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Zdjąć z ognia dodać margarynę.Energicznie mieszać aż do połączenia się składników.Całość wylać na kruche ciasto.Banany obrać i pokroić na połowy tak aby powstały z jednego banana 4 półwalce , po czym ułożyć je po 3 sztuki w 4 rzędach w czekoladowym budyniu.
BUDYŃ BANANOWY
- 2 budynie bananowe
- 3 szklanki mleka
- 50g margaryny
Gotujemy budyń w ten sam sposób co czekoladowy..po czym wylewamy go na banany,rozprowadzając go po całości ciasta.
PIANA KAKAOWA
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1czubata łyżka kakao
- szczypta soli
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, po czym dodać cukier i nadal ubijać aż do jego rozpuszczenia.Pod koniec do białek przesiać mąkę z kakao..delikatnie wymieszać.Wyłożyć na budyń bananowy.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożone wcześniej ciasto.Piec ok 45 minut w temp 180'C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140'C i piec jeszcze 15 minut.
Gotowy placek posypać cukrem pudrem.
Po degustacji moja Mama stwierdziła że dobre..tyle że nie da się go zjeść zbyt dużo bo jest bardzo słodki..następnym razem dodam o połowę mniej cukru do budyniu..przynajmniej tego bananowego :P
oj to musi być pyszne - zapisuję do ulubionych i na pewno wypróbuję - a z cukrem to faktycznie sporo go bo przecież banany są też bardzo słodkie
OdpowiedzUsuńbardzo oryginalny przepis
pozdrawiam Jagienka!
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja jest bardzo apetyczna, z pewnością wypróbuję! Bardzo lubię czekoladowe wypieki, a moje ulubione to klasyczne brownie. Długo trwało, zanim udało mi się upiec brownie idealne. Cenne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ Warto skorzystać, szczególnie gdy nie ma się za bardzo doświadczenia w kuchni, tak jak ja. Serdecznie polecam!
OdpowiedzUsuń