wtorek, 31 lipca 2012

Nietypowa szarlotka z budyniem i pianką wiśniową

Ten wszechogarniający ukrop działa na mnie wyczerpująco..normalnie aż nie chce mi się do kuchni wchodzić .Mam małą kuchenkę więc cokolwiek bym nie gotowała czy piekła zaraz robi się z niej sauna. W takie dni jak ostatnio nawet gotowanie wody na herbatę było w tym pomieszczeniu nie do zniesienia. Do tego wszystkiego ostatnio łapało mnie przygnębienie  i pieczenie to była ostatnia rzecz na która miałam ochotę. Ale dziś już jest lepiej z samopoczuciem i nawet wysoka temperatura jakoś mi nie przeszkadzała żeby w kuchni spędzić większość dnia. Oczywiście mój roczny synek też usiłował coś mi pomóc ale jedyne co mu wychodziło to lizanie łyżek po masach :P..reszta co wyprawiał w kuchni to raczej pod armagedon można było podciągnąć.
dziś postanowiłam zrobić ciasto które widziałam w lipcowej części gazetki "Ciasta domowe"..ale nie wiem jak by mi ono wyszło gdybym nie zrobiła go po swojemu i kierowała się wskazówkami opisanymi w gazetce...
W przepisie było napisane by polać jabłka budyniem zrobionym z 2 szkl.mleka i 2 opakowań budyniu ale to było fizycznie nie możliwe bo budyń był bardzo gęsty..więc ja zrobiłam podwójną porcję aby wszystko dokładnie pokryć (kolejnym razem budyń wyłożę wprost na ciasto a dopiero na to dam jabłka)Żeby tego było mało to jak już miałam wstawić ciasto do piekarnika zgasło światło i wpadło po jakiejś pół godzince.. piana już nie była taka sztywna jak powinna więc nie wiem czy to miało wpływ na to ale pianka nie wyszła taka wysoka jak na zdjęciu w gazecie.

CIASTO KRUCHE

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka 
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka śmietany 18%
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem d/p.Posiekać w niej margarynę...dodać żółtka i śmietanę i zarobić ciasto. Jak cisto będzie już gładkie i plastyczne oderwać ok 1/4 ciasta zrobić wałeczek i zamrozić. resztę rozwałkować i obłożyć dno i boki w blaszce o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Dno po nakłuwać widelcem.

JABŁKOWY ŚRODEK

  • ok. 2kg jabłek
  • 4 łyżeczki cynamonu mielonego
Jabłka umyć, ostrugać i pokroić w kostkę lub cienkie plasterki.Wrzucić do miski i dodać cynamon.wymieszać aż cynamon równomiernie pokryje jabłka.Całość wysypać na surowe ciasto.

MASA BUDYNIOWA

  • 1l mleka
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe wg uznania
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
W jednej szklance mleka rozrobić budynie . Resztę mleka wymieszać z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Dodać rozrobione budynie i ugotować gęsty budyń. Całość w miarę równo wylać na jabłka.

PIANKA WIŚNIOWA

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie kisielu wiśniowego (ja dałam truskawkowy)
Białka ubić na sztywno dodać cukier i nadał ubijać do rozpuszczenia cukru.Pod koniec dodać kisiel.Piankę wyłożyć na budyń a na wierzch zetrzeć na tartce o grubych okach resztę ciasta.
 Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C i piec ok 60 minut.










1 komentarz: