Miałam na to ciasto ochotę od pierwszej chwili kiedy je ujrzałam..a widziałam je na blogu Domowa Cukierenka Klementynki...Ciasto w oryginale ma troszeczkę inne proporcje w masie miętowej ..nie wyszło mi jak powinno, dlatego naniosłam swoje poprawki i udało się...Ciasto pychota...mięta nie dominuje całego ciasta, czego najbardziej się obawiałam. Polecam każdemu kto lubi delikatne i lekko winne desery.
CIASTO:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 3 opakowania landrynek miętowych (po 90g każda)
- 1 masło
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- dla zwiększenia miętowego doznania można dodać kilka kropel ekstraktu miętowego
- 500ml śmietanki 30%
- 2 galaretki agrestowe
- 1 szklanka wody
DODATKOWO BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ:
- Opakowanie herbatników Petit Beurre
- ewentualnie czekolada...tarta lub stopiona (do polania po wierzchu)
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia.Następnie dodawać po jednym żółtku..miksować do połączenia składników
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać ją w masę.
- Gotową mieszaninę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia , wygładzić powierzchnię i umieścić w piekarniku na około 20-25 minut w temperaturze 180'C
- Upieczony biszkopt wyjąć z formy i ostudzić
- W rondelku zagotowujemy wodę (1/2 szklanki) wsypujemy landryny i nieustannie mieszając doprowadzamy do ich całkowitego rozpuszczenia.
- W drugim garnku zagotowujemy mleko zostawiając około 1/2 szklanki na rozczynienie proszku budyniowego.
- Do gotującego się mleka dodajemy syrop miętowy ( z landrynek) a gdy całość zacznie wrzeć dodajemy rozczynione budynie .Gotujemy kilka chwil. Zestawiamy z ognia i studzimy.
- Miękkie masło miksujemy do białości z 3 łyżkami cukru, następnie dodajemy po łyżce miętowego budyniu..
- Masie można dodać mocy kroplami miętowymi ( można je kupić w każdej aptece)
- Krem wykładamy na kakaowy biszkopt, przykrywamy go warstwą herbatników typu Petit Beurre.
tak wygląda Miętusek w większej formie |
- W gorącej wodzie (1 szklanka) rozpuścić 2 galaretki. a następnie schłodzić.
- Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodawać cienkim strumieniem dobrze schłodzoną galaretkę.
- W razie gdy masa śmietanowa będzie za rzadka można ją na chwileczkę umieścić w lodówce by troszkę stężała , następnie zamieszać i wyłożyć na warstwę herbatników.
- Ciasto wstawić do lodówki tak by całość ładnie się ścięła.
wygląda EXTRA!
OdpowiedzUsuń;-)
zapraszam do siebie www.smykwkuchni.blogspot.com
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńIrenko pytałaś o wielkość blaszki..ja robiłam w standardowej..23x33cm..ale można w deczko większej wtedy warstwy będą troszeczkę cieńsze
UsuńJadłam podobne ciasto ostatnio u teściowej. Całkiem smaczne :)
OdpowiedzUsuńczy budynie mają być słodzone czy nie?
OdpowiedzUsuń