środa, 3 lipca 2013

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie


Dzisiaj z rana uruchomiłam domową piekarnię. W końcu zaczyn nabrał odpowiedniej mocy, dzięki czemu mogłam upiec uwielbiany przez wszystkich domowników chlebek wieloziarnisty. w prawdzie jego produkcja a raczej samo przygotowanie do wypieku pochłania dużo czasu, ale zapach i smak domowego chlebka sprawiają że warto się troszkę poświecić.

Ja dodaję do niego bardzo dużo ziarna bo po prostu uwielbiam..ale równie dobrze można zrobić go bez takich dodatków. Chleb jest świetny i bardzo dobrze się przechowuje..powiedziałabym czym dłużej leży tym smaczniejszy (oczywiście leżeć też nie może tygodniami). Nie należy on do tzw. pulchnego wypieku i jest on dość ciężki i zbity...ale gdy ciasto dobrze wyrośnie przed pieczeniem jest lekko sprężysty.

ZAKWAS:
  • 500g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 1000 lub więcej- ja użyłam 2000)
  • 500ml przegotowanej ciepłej wody
Aby stworzyć zakwas żytni do produkcji chleba, należy do naczynia odmierzyć 100g mąki żytniej pełnoziarnistej i tyle samo ciepłej wody. Całość mieszamy i przykrywamy lnianym czystym ręczniczkiem. Potem odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce , a po tym czasie czynność powtarzamy dodając do mieszaniny kolejną porcję mąki i ciepłej wody..mieszamy i odstawiamy na kolejną dobę. Czynność powtarzamy aż zużyjemy 500g mąki i tyleż samo wody..(czyli po pięciu dniach zaczyn jest już gotowy)
Do wypieku chleba zużyłam cały zakwas , ale jeżeli zamierzacie w najbliższym czasie znów piec chlebek, to zostawcie sobie 1/5 całości i dokarmiajcie go tak jak robiliście wcześniej (100g mąki +100ml wody)

CHLEB:
  • 1kg mąki pełnoziarnistej u mnie "3ziarna" Lubella
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • garść płatków owsianych lub żytnich
  • 1 szklanka pestek dyni
  • ok 1l ciepłej wody
  • zakwas żytni..całość lub jego większą część
  • tłuszcz do nasmarowania formy
  • mak do posypania
  1. Mąkę wymieszać z ziarnami, płatkami i solą
  2. Dodać zakwas i partiami ciepłą wodę. całość zagnieść w misce. Ciasto nie może być zbyt twarde bo będzie rosło bardzo bardzo wolno albo nie urośnie wcale..Lepiej zrobić ciut luźniejsze..
  3. Formę do chleba (u mnie 2 duże keksówki) nasmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto chlebowe, mokra dłonią wygładzić powierzchnię ciasta i posypać makiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Niech was nie przerazi czekanie na to by chleb wam wyrósł...bo na prawdę rośnie on o wiele wolniej niż na tradycyjnych drożdżach..Wszystko zależy od mocy zakwasu , temperatury i wilgotności powietrza..czasem chleb będzie rósł godzinkę a czasem 4 godziny..ważne by jego objętość zwiększyła się o około połowę.
  4. Wyrośnięte ciasto piec w temperaturze 200'C przez około godzinkę. Przed wyjęciem sprawdzić stopień upieczenia za pomocą patyczka (po wyjęciu z chleba ma być suchy)
  5. Upieczone bochenki wyjąc z formy i zawinąć w lnianą czysta ściereczkę lub ręczniczek by odparowały i w nich ostygły

5 komentarzy:

  1. jak ja Wam zazdroszczę tych pieknych chlebów. Robiłam raz nie wyszedl mi i się poddałam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z dużą ilością ziaren - taki lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam..wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny post, szczególnie odnośnie jak zrobić zakwas - nigdy go wcześniej nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń