Przez ten roczek opublikowałam 160 przepisów, dołączyło do mnie 61 obserwatorów i 130 fanów na FB..jak na moje marne ostatnimi czasy pisanie to i tak dobry wynik. Dziękuję kochani że jesteście ze mną mimo wszystko.Z okazji urodzin życzyłabym sobie motywacji do tej diety którą mam w nazwie (i jak na razie tylko w nazwie) oraz do dodawania wpisów, bo w tej chwili to jest mi jej brak nawet do jakiegokolwiek gotowania. Trzymajcie kciuki żeby spełniły mi się obydwa te życzenia :)
Co prawda na tą okazję powinien być tort jednak tym razem postawiłam na wypiek którego nie robiłam jeszcze nigdy ...Zapraszam!
Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/4 kostki margaryny (kostka=250g)
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 kisiel cytrynowy
- 3-4 łyżki cukru
- 100g masła
- puszka ananasa
- 1 szklanka syropu z ananasa
- 1 szklanka wody
- 500ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
- 2 banany lub inne owoce do ozdobienia
- Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczypta soli. Partiami dodawać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku i chwilkę ubijać (tak by białka nie straciły swojej sprężystości.na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok 30 minut w temperaturze 180'C.
- Upiec ciasto miodowe: Składniki suche+masło wymieszać ze sobą po czyn dodać składniki mokre i zagnieść jak na kruche ciasto. (mi niestety wyszło dość rzadkie mimo to nie dosypywałam mąki tylko rozłożyłam je na pergaminie w takiej postaci jakie było..i wyszło :) ). Piec w temperaturze 180'C przez 20-25 minut.
- Przygotować masę ananasową: w 1/2 szklanki wody rozpuścić kisiel, resztę wody przelać do rondelka , dodać syrop, masło , cukier i zagotować całość. Plastry ananasa pokroić w drobną kostkę i dorzucić do syropu.. doprowadzić do wrzenia i dodać rozrobiony kisiel. Całość zagotować do momentu aż zgęstnieje. Ciepły kisiel przelać na upieczony wcześniej biszkopt. Przyłożyć ciastem miodowym i delikatnie docisnąć.Odstawić do ostygnięcia
- Przygotować masę śmietanową: 2 łyżeczki żelatyny namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody., gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku a następnie dodawać po łyżce chłodnej żelatyny . Masę wylać na ciasto miodowe. Powciskać w nią pokrojonego w plastry banana (można spryskać go wcześniej sokiem z cytryny aby nie pociemniał.
- galaretki przyrządzić wg przepisu (w lecie zalecam zmniejszyć ilość wody, galaretka będzie bardziej sprężysta) Schłodzić i jak będzie się już zsiadać wylać na masę śmietanową.
- Przed podaniem ciasto powinno spędzić przynajmniej 2 godziny w lodówce