poniedziałek, 24 czerwca 2013

Cytrynowy Torcik z Brzoskwiniami



Obiecałam na spotkaniu że podam wam przepis na ciasto które wam przywiozłam..to niniejszym czynię. Przepraszam że tak długo to trwało ale wiecie przez co kogo który siedzi wiecie gdzie..:)
Dziękuję wam dziewczęta że z takim aplauzem nagrodziłyście mój wypiek.. chociaż jak teraz to się okaże to zwykłe ciasto..a nie żaden wytrawny tort. Mimo wszystko jeszcze raz dziękuję za uznanie.. 

SKŁADNIKI:

Ciasto :

·        1 i ½ kostki margaryny (kostka=250g)
  • 2 szklanki cukru kryształu
·        9 łyżek mleka

·        9 jaj

·        4 szklanki mąki pszennej

·        otarta skórka z 2 cytryn

·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:

·        Sok z 2 cytryn

·        2/3 szklanki przegotowanej letniej wody
Krem:

·        1l śmietany 30%

·        30g kremowego serka (Bieluch)

·        4 łyżeczki żelatyny

·        4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

·        Dżem brzoskwiniowy

·        Puszka brzoskwiń (ok.820g)


1.    Margarynę z cukrem i mlekiem rozpuścić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i ostudzić
2.   Do ostudzonej masy dodać otarta skórkę z cytryny, żółtka i dokładnie wymieszać
3.   Następnie dodać przesianą z proszkiem mąkę i wymieszać tak by nie było w masie grudek
4.   Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie ze sobą połączyć
5.   Ciasto przełożyć do formy (37x22cm mierzonych po spodzie)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać .
6.   Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec około 45-50 minut… do suchego patyczka
7.   Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy , obrócić do góry dnem i odparować-w ten sposób zniwelujemy ewentualne wybrzuszenia na cieście i będzie ono bardziej płaskie.
8.   Z wody i soku przygotować poncz.
9.   Brzoskwinie odsączyć z zalewy 4 zostawić do dekoracji resztę pokroić w kosteczkę.
10.               Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, a gdy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej i delikatnie ostudzić.
11. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić cukrem pudrem ( ja dodałam 4 łyżki ale można więcej lub mniej wg uznania). Pod koniec dodać kremowy serek i połączyć go ze śmietaną na wolnych obrotach miksera.
12.               Ostudzony placek przekroić na dwa blaty. Spodnią  część nasączyć połową ponczu, posmarować dżemem brzoskwiniowym i wysypać równomiernie pokrojona w kostkę brzoskwinią. Przykryć 2/3 częścią masy śmietanowej i delikatnie położyć na to drugi blat ciasta.
13.               Ten z kolei nasączamy resztą ponczu i wykładamy resztę masy śmietanowej. Wygładzamy powierzchnię i za pomocą wykałaczki , noża czy grubej nici zaznaczamy linię cięcia porcji tak by powstało 24 kostki/porcje.
14.               Na środku każdej porcji układamy kawałek brzoskwini i dekorujemy listkami świeżej mięty lub melisy.
15.               Przed podaniem schłodzić przynajmniej 4 godziny.

13 komentarzy:

  1. Nie wątpię, że ciasto było przepyszne :) Dziewczyny wychwaliły torcik brzoskwiniowy na swoich blogach pod niebiosa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik wyglądał i smakował wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki lekki i kremowy torcik, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. aż się pokuszę i sama zrobię! pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja poprosze do kawy kawałek takiego torcika ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie wygladal a jeszcze lepiej smakowal :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis, koniecznie przekażę go mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak byłabyś uprzejma podać ile i jakiego cukru dodałaś do ciasta to będę wdzięczna i wypróbuję - myśle, że nie tylko ja

    OdpowiedzUsuń