środa, 16 stycznia 2013

Placek z jabłkami, rodzynkami i orzechami włoskimi.

Jakby ktoś nie wiedział ...to bazą jest ciasto na muffiny..Chciałam ciągnąć ten tygodniowy trend na babeczki ale stwierdziłam że mam takie ładne sylikonowe formy z  których prawie nie korzystam, więc czemu by nie zrobić jednej większej muffiny a potem ją pokroić na kawałeczki??..pomysł ekstra..i nie trzeba potem myć pojedynczych foremeczek..które powiem szczerze doprowadza mnie do szału..Moi mali królewicze nie uznają wrzucania foremek do zlewu..najlepiej jest zaznaczyć nią miejsce gdzie się zjadło ostatnią muffinę..i tak pod koniec dnia chodzę i zbieram te sylikony spod stołu..z regału..kilka koło łóżka..czasami mi się zdaje że foremek jest więcej niż babeczek których w nich robiłam..KOSZMAR!!..Mam nadzieję wielką ,że z biegiem czasu zrozumieją pewne zasady dotyczące sprzątania po sobie..bo inaczej ze mną krucho będzie :)
BIGMUFFINA jest pyszna, wilgotna i słodka..można by ją jeszcze dla uroku pudrem obsypać ..ale wydawało mi się, że słodkości to w sobie ona miała aż nadto. Pyszna jest na ciepło jak i na drugi dzień.


SKŁADNIKI:

  • 3 jabłka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3/4szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki orzechów..ja dałam włoskie..ale mogą być inne
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie proszkowa posucha nastała wiec dodałam tylko ostatnią 1łyżeczkę proszku i 1 łyżeczkę sody..też wyszło)
  1. W jednej misce wymieszać : jaja, olej, mleko
  2. W drugiej misce wymieszać suche składniki: mąkę , cukier, proszek, cukier waniliowy, pokrojone w grubą kostkę jabłka i rodzynki..dokładnie wszystko wymieszać ze sobą
  3. Składniki sypkie przesypać do mokrych i za pomocą łyżki je ze sobą połączyć.
  4. Przełożyć do formy sylikonowej..u mnie była mała kwadratowa (gratis z AlePychota), ale równie dobra byłaby okrągła lub keksowa..Gdy nie używacie form sylikonowych formę zwykłą trzeba wyłożyć papierem do pieczenia...Po wierzchu posypać posiekanymi orzechami
  5. Piec w temperaturze 200'C przez 40 minut..do suchego patyczka
  6. Taka mieszankę można też piec w foremkach na muffiny ...wtedy pieczemy je około 20 minut.



6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pewnie lepiej by było gdyby orzechy były w środku ciasta a nie na wierzchu..ale ja też jestem fanką ciast z orzechami

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dobre jest to że ciasto jest wyjątkowo sycące..przez co nie da się go zjeść więcej niż 3 kawałki

      Usuń
  3. nafaszerowany pysznościami :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Placek łatwy, szybki i przepyszny! Zmodyfikowałam trochę bo nie miałam rodzynek. Dodałam suszone śliwki i morele do środka oraz orzechy (również w środku) a zmielone na proszek po wierzchu :) Żeby się trzymały, placek posmarowałam lekko powidłem śliwkowym. Polecam!
    Oto moje dzieło:
    http://zapodaj.net/23d34d631e746.jpg.html
    http://zapodaj.net/2ebae5e629431.jpg.html :)
    Dziękuje za przepis, oby więcej takich prostych a pysznych!

    OdpowiedzUsuń