Zapiekanka makaronowa z beszamelem
Od dawna obiecywałam sobie spróbować zrobić sos beszamelowy..lecz nigdy albo nie miałam na tyle odwagi..albo chęci nie było. Dziś się przełamałam i zrobiłam zapiekankę z wykorzystaniem właśnie tego sosu.Pomysł zaczerpnęłam z jednego z programów na FOOD NETWORK jednak proporcje musiałam sobie upolować. Przepis na sos beszamelowy zagapiłam z Wielkiego Żarcia tyle że pominęłam sok z cytryny a dodałam ser żółty i boczek. Wyszła całkiem smaczna zapiekanka..Już beszamel nie jest dla mnie straszny.. zacznę go częściej używać do innych dań :P
SKŁADNIKI
- 40g masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- garść tartego żółtego sera do sosu+ser do posypania zapiekanki
- 200g wędzonego boczku
- szczypiorek
- makaron muszelki..świderki lub pióra
- tłuszcz do formy
Mało roztopić w garnku..dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę. Do zasmażki wlać zimne mleko i energicznie mieszać tak aby nie powstały gródki. Gotować do momentu aż sos zgęstnieje.Dodać starty ser (mieszać aż się rozpuści w sosie) i zesmażony , pokrojony w kosteczkę boczek .Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pod koniec dodać pokrojony drobno szczypiorek..Ja niestety nie dodałam, bo śnieg mi go zasypał :P.
Ugotowany al dente wg przepisu na opakowaniu makaron włożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Posypać po wierzchu startym żółtym serem i zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180'C aż ser się delikatnie zezłoci .
uwielbiam takie zapiekanki:) i szybko się je robi:)
OdpowiedzUsuńMoje motto życiowe..zrób coś na szybko i smacznie..hehe..i to danie jak najbardziej w temacie jest..szybkie i smaczne:P
UsuńZapiekanka wygląda bardzo apetycznie! A beszamel ostatnio też mnie przekonał :)
OdpowiedzUsuńTo chyba u Ciebie widziałam przepis na beszamel i lasagne..i postawiłam sobie za punkt honoru zrobienie tego sosu...Bo co...jak Dzikowiec zrobiła - to ja nie zrobię???Hehe..i masz udało się:)
UsuńUdało się i wygląda bardzo smacznie!
UsuńNo fajna zapiekanka. A pierwsze słyszę żeby do sosu beszamelowego dawać ser i szczypiorek. Ale to fajnie :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę w tygodniu taką zrobić i wypróbuje twój przepis :)
Uwielbiam beszamel... jejkuuuuu, najlepsze co moze byc... Jak jeszcze nie bylam na diecie dodawalam go do wszystkiego, niczym maniaczka beszamelowa.
OdpowiedzUsuń. nalesniki zapiekane z beszamelem, makaron z beszamelem, zapiekanka z beszamelem...beszamel beszamel beszamel... wszedzie beszamel haha ! Teskno mi za jego smakiem, nie wiem czy potrafilabym sie mu teraz oprzec... <3
ajc zawsze musze natrafic na cos dobrego jak jestem glodna
OdpowiedzUsuńSPRAW SOBIE PREZENT NA ŚWIĘTA WYGRAJ U MNIE NASZYJNIK !
http://paulinaablog.blogspot.com/2012/12/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none.html
właśnie szykuje zapiekankę :) dodałam do przepisu trochę warzyw :) prosty szybki obiad:)
OdpowiedzUsuń