Pierwszy dzień po długiej przerwie w treningach..zaliczony! Było lepiej niż wydawało mi się że będzie..ale to dopiero okaże się jutro ..jak zakwasów dostanę :)
Po powrocie było trochę zamieszania bo całe sprzątanie utrudniał mi mój najmłodszy..ciągle by się tulił ..w końcu dawno nie spędził beze mnie tyle czasu -tylko był sam z tatusiem :)..musiał chyba nadrobić czas
Mąż zdegustowany.."na pusto" na nockę do pracy pojechał..Zawsze miał jakieś ciacho w pudełku zapakowane do kawy..a dziś nic..Nawet marnego ciasteczka :)Dlatego jak wszystko już posprzątałam..toaleta wieczorna chłopaków była odhaczona..miałam chwilkę czasu żeby zrobić szybkie muffiny...a, że miałam w ekspresie jeszcze trochę kawy..zabełtałam ją do ciasta i tak powstały Muffiny Kawowe
SKŁADNIKI(sypkie)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka Kawy Inki Karmelowej
SKŁADNIKI (mokre)
- 2 szklanki mocnego naparu z kawy
- 4 jajka
- 1/2 stopionej margaryny
W jednej większej misce wymieszać wszystkie suche składniki..w drugiej zaś wszystkie mokre. Po czym przelać mokre do suchych i niedbale wymieszać je ze sobą .
Przełożyć do papilotek lub do silikonowych form na muffiny do 3/4 ich wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 200'C przez jakieś 20-25 minut.
Po upieczeniu można je przyozdobić lukrem..stopioną czekoladą..lub bitą śmietaną..To już zależeć będzie od naszej inwencji twórczej. Ja z racji tego że miałam na zbyciu jedno białko zrobiłam z niego lukier. A oto przepis na Lukier z białka
SKŁADNIKI
- 1 białko
- 1szklanka cukru pudru
- można dodać jakiś aromat lub sok z cytryny ale ja nie dodawałam nic żeby niepotrzebnie nie rozrzedzić lukru.
Białko ubić aż powstanie piana...dodać cukier puder i ubijać aż będzie bielutki i gładki.
Smarować nim muffiny jak będą jeszcze gorące..to przyspieszy czas ich schnięcia. Mój sechł zbyt szybko..przez co nie udało mi się posypać groszkami wszystkich babeczek
Jak kawowe, to dla mnie! Porywam kilka!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
czy ciasto po wymieszaniu powinno być takie płynne? właśnie wstawiłam do piekarnika, czekam co z tego wyrośnie :)
OdpowiedzUsuńTak..ono będzie o konsystencji troszkę gęstszej niż ciasto naleśnikowe..i tak powinno być..rozumiem twoje pytanie bo większość ciast na muffiny jakie robiłam było na serio gęste..i robiąc te tez byłam przerażona :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że wyszły..tylko ich nie trzymaj za długo w piekarniku..bo nie będą takie wilgotne i miękkie. Daj znać jak ci wyszły ,ok? Pozdrawiam :)
Wyszły przepyszne :) Najlepsze jakie jadłam. Trzymałam je 25 min i były w sam raz. Będę wracała do nich częściej.
UsuńNo właśnie jak ja robiłam z innych przepisów to ciasto było bardzo gęste dlatego tak się zdziwiłam.
Jedyny minus jaki mogę u nich zanotować to taki że kawa była mało wyczuwalna...ale może dlatego że powinnam zrobić mocniejszy kawowy napar..kiedyś spróbuję dodać im mocy :)
UsuńJa zrobiłam tzw. kawy - siekiery i wyszły kawowe. Dałam jeszcze do ciasta trochę kawy mielonej.
Usuń