niedziela, 19 sierpnia 2012

Muffiny Kawowe

Pierwszy dzień po długiej przerwie w treningach..zaliczony! Było lepiej niż wydawało mi się że będzie..ale to dopiero okaże się jutro ..jak zakwasów dostanę :)
Po powrocie było trochę zamieszania bo całe sprzątanie utrudniał mi mój najmłodszy..ciągle by się tulił ..w końcu dawno nie spędził beze mnie tyle czasu -tylko był sam z tatusiem :)..musiał chyba nadrobić czas
Mąż zdegustowany.."na pusto" na nockę do pracy pojechał..Zawsze miał jakieś ciacho w pudełku zapakowane do kawy..a dziś nic..Nawet marnego ciasteczka :)Dlatego jak wszystko już posprzątałam..toaleta wieczorna chłopaków była odhaczona..miałam chwilkę czasu żeby zrobić szybkie muffiny...a, że miałam w ekspresie jeszcze trochę kawy..zabełtałam ją do ciasta i tak powstały Muffiny Kawowe

SKŁADNIKI(sypkie)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka Kawy Inki Karmelowej

SKŁADNIKI (mokre)

  • 2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 4 jajka
  • 1/2 stopionej margaryny
W jednej większej misce wymieszać wszystkie suche składniki..w drugiej zaś wszystkie mokre. Po czym przelać mokre do suchych i niedbale wymieszać je ze sobą . 
Przełożyć do papilotek lub do silikonowych form na muffiny do 3/4 ich wysokości i piec w piekarniku nagrzanym do 200'C przez jakieś 20-25 minut.
 Po upieczeniu można je przyozdobić lukrem..stopioną czekoladą..lub bitą śmietaną..To już zależeć będzie od naszej inwencji twórczej. Ja z racji tego że miałam na zbyciu jedno białko zrobiłam z niego lukier. A oto przepis na  Lukier z białka

SKŁADNIKI

  • 1 białko
  • 1szklanka cukru pudru
  • można dodać jakiś aromat lub sok z cytryny ale ja nie dodawałam nic żeby niepotrzebnie nie rozrzedzić lukru.
Białko ubić aż powstanie piana...dodać cukier puder i ubijać aż będzie bielutki i gładki.
Smarować nim muffiny jak będą jeszcze gorące..to przyspieszy czas ich schnięcia. Mój sechł zbyt szybko..przez co nie udało mi się posypać groszkami wszystkich babeczek 

6 komentarzy:

  1. Jak kawowe, to dla mnie! Porywam kilka!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy ciasto po wymieszaniu powinno być takie płynne? właśnie wstawiłam do piekarnika, czekam co z tego wyrośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak..ono będzie o konsystencji troszkę gęstszej niż ciasto naleśnikowe..i tak powinno być..rozumiem twoje pytanie bo większość ciast na muffiny jakie robiłam było na serio gęste..i robiąc te tez byłam przerażona :)
    Mam nadzieje że wyszły..tylko ich nie trzymaj za długo w piekarniku..bo nie będą takie wilgotne i miękkie. Daj znać jak ci wyszły ,ok? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły przepyszne :) Najlepsze jakie jadłam. Trzymałam je 25 min i były w sam raz. Będę wracała do nich częściej.
      No właśnie jak ja robiłam z innych przepisów to ciasto było bardzo gęste dlatego tak się zdziwiłam.

      Usuń
    2. Jedyny minus jaki mogę u nich zanotować to taki że kawa była mało wyczuwalna...ale może dlatego że powinnam zrobić mocniejszy kawowy napar..kiedyś spróbuję dodać im mocy :)

      Usuń
    3. Ja zrobiłam tzw. kawy - siekiery i wyszły kawowe. Dałam jeszcze do ciasta trochę kawy mielonej.

      Usuń