SKŁADNIKI NA FARSZ
- 500g kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 4-5 pieczarek
- olej do smażenia
- sól pieprz do smaku
- kilka kropel Magi
- ser żółty (5-10 dag)
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebule pokrojoną w kosteczkę.Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych okach i wrzucić na patelnię. Lekko posolić i smażyć aż się troszkę podpiecze..będzie wtedy intensywniejszy smak pieczarek..
Całość przełożyć do kiszonej kapusty doprawić sola i pieprzem (ja dodaję go więcej bo lubię pikantnie). Na koniec dodaję jeszcze ok 4 kropel Magi.Wszystko dokładnie ze sobą połączyć
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 1kg mąki
- 50g drożdży świeżych (2 opakowania instant)
- łyżeczka soli
- czubata łyżka cukru
- 1 jajko..ale nie trzeba go dodawać..i bez niego wychodzi dobre (ja zrobiłam bez)
- 1 jajko roztrzepane z odrobiną wody do posmarowania
- do posypania wg uznania..sezam..mak..siemię lniane
- olej do posmarowania blach
Po utworzeniu 2-3 porcji (kulek) rozwałkować każdą na grubość około 5-7 mm (dobrze aby ciasto przybrało kształt zbliżony do prostokąta lub kwadratu wtedy nie zostaje nam wiele ścinek, które musimy potem jeszcze raz zagniatać). Placek podzielić na kwadraty wymiarach 10x10cm .
Na środku każdego położyć kupkę farszu (około 1 łyżki ).
Na wierch dodać odrobinę startego żółtego sera.
Boki znajdujące się po przekątnej złączyć ze sobą. Pomazać wierzch roztrzepanym jajem i posypać ziarnami ..ja wybrałam siemię lniane.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 220'C i piec około 7 minut..aż drożdżówki się ładnie podpieką.
Można je serwować do barszczyku czerwonego..albo jeść same na ciepło lub zimno.
Mój Kacper nie przepada za tymi drożdzówkami dlatego dla niego zrobiłam takie mini hot-dogi, akurat zostało mi troszke ciasta.
SKŁADNIKI NA MINI HOT-DOGI
- 4 parówki typu hod-dog
- 8 plasterków cienko skrojonego żółtego sera
- jajko do posmarowania
- ziarna do posypania po wierzchu
Ciasto rozwałkować w prostokąt. podzielić na dwa mniejsze. Jeden z dłuższych rogów ciasta posmarować jajkiem.
Na przeciwległym ułożyć plasterki sera żółtego a na nim ułożyć 2 parówki.
Zwinąć jak roladę tak aby posmarowany brzeg skleił całość.
Zawiniątko podzielić na mniejsze kawałki i upiec na natłuszczonej formie kilka minut w tej samej temperaturze co drożdżówki.
Mini hod-dogi świetnie nadają się do odgrzewania w mikrofali.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz