Członkowie Bloga

wtorek, 17 listopada 2015

Zupa krem z marchewki

Nigdy nie byłam fanką gęstych zawiesistych zup..a o zupach-kremach to już się nie wypowiadam..
Jakoś chłodno na nie patrzyłam.. bez żadnego entuzjazmu czy nawet chęci spróbowania.
Krem z dyni to dla mnie całkowity kosmos... ja nawet nie wiem jak dynia smakuje!
Próbowałam się przełamać zaczynając od czegoś o znanym mi smaku czyli od kremu z marchewki.
Oczywiście nie musze wam mówić że się zakochałam od pierwszej łyżki... Najbardziej lubię te pikantniejszą wersję...ale dla dzieciaków robię raczej z mniejszą ilością przypraw.

Składniki:
  • 5 dużych marchewkę
  • 2l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże ziemniaki
  • masło
  • ząbek czosnku
  • 1 cebula sól 
  • pieprz (ostrzejszą wersję robię dodając curry, szczyptę imbiru, chili i świeżą kolendrę)
  • cukier
  • śmietanę 30%
  • grzanki 
  1. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła.  Dodać posiekany czosnek i podsmażyć razem z cebulą. 
  2. Marchewkę obrać, pokroić, na kawałki i wrzucić na patelnię. Wymieszać razem z cebulą i czosnkiem. Podsmażyć. 
  3. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.  Wrzucić je do rondla razem z marchewką z patelni. Zalać bulionem i gotować do miękkości. 
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku. Na koniec zupę zmiksować blenderem, zabielić śmietaną. 
  5. Podawać z kosteczkami grzanek lub z groszkiem ptysiowym.




1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...