Członkowie Bloga

sobota, 17 sierpnia 2013

Lekkie ciasto z owocami

Od kilku dni robię tzw czyszczenie lodówy...wykańczam wszystkie dary które ostatnio do mnie trafiły..między innymi były tam morele..Długo się zastanawiałam co z nich zrobić, ponieważ było ich zbyt mało na konfiturę a do zjedzenia, o wiele za dużo. Chciałam zrobić typowe Puszyste ciasto z owocami...te które zawsze robię..ale to byłoby już nudne i dla was i dla domowników..dlatego wykorzystałam przepis ze strony Moje Wypieki i mimo tego że to tylko ciasto biszkoptowe + owoce to  na serio wyszło delikatne, puszyste i dzięki owocom super winne. Jedyny minus to taki że użyłam połówek moreli nie oprószając ich wcześniej w mące (chociaż na dobrą sprawę nie wiem czy to akurat by pomogło)przez co owoce pod swym ciężarem opadły na dno..kolejnym razem wypróbuję lżejsze owoce jak maliny, porzeczki czy jagody...Polecam ciasto każdemu kto spodziewa się gości a ma mało czasu na przygotowanie czegoś pysznego. Placek jest wyjątkowo łatwy do zrobienia ..a zachwyt gości będzie gwarantowany...


SKŁADNIKI:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600g owoców ( w moim przypadku morele)
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli
  2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania
  3. Ciągle ubijając dodawać po troszku oleju.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą
  5. Ciasto przelać do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce.
  6. Piec w temperaturze 170'C przez 45 minut..do suchego patyczka
  7. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...